Les transformacions urbanístiques i el turisme

2010-10-03 13:37

 

Les transformacions urbanístiques que es produeixen a inicis del segle XX estan produïdes per un augment de la població, cal tenir present el procés d'industrialitzador que es produeix en el poble, amb les fàbriques de Can Guimferrer, Can Guiñau, Fàbrica de Paper. Però també, hi trobem un aspecte nou, el turisme. Ja inicis del segle XX comença l'arribada de visitants amb un objectiu turístic. Palautordera es troba aprop de Barcelona i al cancell del Montseny, elements que impulsen l'acostament de persones en aquests espais.

 

D'aquesta manera podem trobar dues tipologies de visitants, aquells que venen per acostar-se per l'encant natural, els excursionistes, i aquells que estableixen la seva residència o la segona residència a Santa Maria de Palautordera . Els primers acostumen a arribar a través dels centres excursionistes, i en especial, el Centre Excursionista de Catalunya, que realitza habitualment sortides al Montseny que inclouen la visita al poble de Palautordera, ho coneixem a través del Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya en què s'anuncia la sortida i també, en alguns casos, la ressenya posterior.

Amb aquesta situació des de Palautordera també es creu necessari potenciar el turisme i per això es crea el Sindicat d'Iniciativa d'Atracció als Forasters de Palautordera o també Sindicat d'Iniciativa de Palautordera, es tracta d'una entitat de promoció turística, en el cas de Barcelona es tracta d'un antecedent de Turisme de Barcelona.

Del Sindicat d'Iniciativa de Palautordera en coneixem poques coses, però si que coneixem una mica millor el de Barcelona, i podem extreure'n algunes de les conclusions que ens poden servir també per Palau.

Els Sindicats d'Atracció Turística apareixen inspirats en els sindicats d'iniciativa de turisme portats terme a França a finals del segle XIX, el primer de tots va ser el de Grenolble, l'any 1889. A Barcelona apareix l'1 d'abril de 1908, sent el segon d'Espanya després del de Palma del 1905. Els Sindicats d'Atracció de Forasters són societats que tenen per objectiu promocionar països o destinacions turístiques utilitzant mitjans de propaganda, opuscles, anuncis, articles de premsa, etç. Estan lligats no sols a un interès econòmic, sinó també cultural, perquè a través de l'intercanvi cultural també es podia modernitzar les costums del país.

El Sindicat d'Iniciativa de Forasters es converteix en una entitat activa en la vida de Palau, una d'elles és la participació en la rebuda que fa el poble de Palautordera al president de la Generalitat Republicana, Francesc Macià l'11 d'octubre de 1932. Un dels lemes que utilitzava en la seva propaganda és “Camí del Montseny”, lema que s'ha recuperat des de fa poc temps per a promocionar-se turísticament el poble. Aquest lema utilitza com a reclam l'aspecte natural del Montseny, per tant, ja podem comprovar com el Montseny és un element bàsic pel turisme de smpt.

Els turistes arribaven amb tren al poble, i des d'allà fins al poble es feia amb tartanes fins al poble, o arribaven fins a Sant Esteve. La parada al poble era a la Fonda de Can Xa, lloc on també es venia el bitllet per viatjar i així s'anunciava a la premsa de l'època.

El segon grup de persones que visiten el poble i s'instal·len, ja sigui definitivament o com a segona residència, es construeixen cases o es reformen d'antigues, destaquen les del Pg. del Remei, amb un estil modernista i historicista, com les que es troben al Pla de Can Sala (Can Boixeda, Torre Deó)

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com