Montsià, c.

2010-04-04 23:29

La serra del Montsià és un conjunt muntanyós, paral·lel al litoral mediterrani, situat al sud de les Terres de l'Ebre. Serralada relativament alta i molt a prop de la línia de costa, la serra del Montsià és un punt de referència geogràfic i privilegiat mirador de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Baix Maestrat i Ports.

Geogràficament aquesta cadena muntanyosa s'estén al mateix litoral des del riu Ebre (al nord) fins al riu Sénia (al sud). Presenta una orientació NE-SO paral·lela a la la línia de costa.

Forma part de la Serralada Litoral Catalana. Es va formar fa 25 milions d’anys durant l’orogènia alpina. L’eix principal s’orienta en direccció NE-SW, amb una longitud total d’uns 12 km. i una amplada de 5 km. Presenta una abrupta orografía amb espadats, cingles i barrancs que li confereixen una acusada inaccesibilitat i forts desnivells.

El seu punt més alt és la Torreta del Montsià (764 m), al centre de la serralada. Tot i així, amb el seu perfil triangular, la Mola cima, un xic més al sud, sembla el cim més alt quan hom veu la serra del Montsiá des-de Ulldecona i els voltants. Un altra cim emblemàtic és la Foradada, situada al nord de la Torreta, car és un magnífic mirador natural sobre el Delta de l'Ebre.

Geològicament el conjunt format per la Serra del Montsià - fossa (o foia) d’Ulldecona/Freginals - serra de Godall és molt similar al conjunt format per les Talaies d'Alcalà - fossa de Santa Magdalena de Polpís/Alcalà de Xivert - Serra d'Irta situat més al sud. Aquests conjunts formen la transició entre el Sistema Mediterrani Català i el Sistema Ibèric.Són muntanyes de tipus calcari amb molts avencs i coves.

La serra destaca per la singularitat del seu relleu calcari, per mantenir ecosistemes naturals mediterrànis representatius, i pel seu interès biogeogràfic, en constituir el límit sud per a algunes espècies extramediterrànies i un important enclavament d’elements meridionals.

Administrativament la serra del Montsià es troba dividida entre els termes municipals d'Alcanar, Ulldecona, Freginals, Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

Aquest espai natural vora el litoral, malgrat l’elevada freqüentació humana que ha sofert i alguns incendis, es manté poc alterat, raó per la qual ha estat inclosa dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya PEIN- (en data de 6/3/2000) que li otorga unes directrius per protecció del Medi natural i del Paisatge.

Hi ha una extensa zona degradada al vessant sudest dels massís causada per una pedrera que treu material calcari per la producció de ciment.

Actualment l’excursionisme, la cacera, l’escalada i la B.T.T. són les úniques activitats permeses dins del P.E.I.N. del Montsià.

Font: wikipedia

 

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com