Can Guiñau

2010-05-06 22:47

La indústria de Can Guiñau fou una de les més importants que va tenir el poble de Santa Maria de Palautordera durant el segle XX. El seu desenvolupament va lligar als canvis industrials produïts al llarg del segle.

La fàbrica de Can Guiñau apareix dins el moviment industrial de finals del segle XIX amb la utilització de la força del riu per a fer funcionar les màquines. Es troba situada a la llera del riu Tordera, al mig de dues altres fàbriques, Can Balada (actualment en funcionament) de curtits, i Can Guarro de paper. Les tres indústries van portar al desenvolupament industrial del poble.

La fàbrica de Can Guiñau ha tinguts diferents fases de construcció, d'aquestes en destaquen diferents elements arquitectònics, la xemeneia, la casa senyorial, la bassa, nau original. Que són els elements que s'han mantingut al llarg dels anys, després hi ha un seguit de naus, que són reformes, ampliacions posteriors, i que no tenen una importància arquitectònica destacable.

La fàbrica es troba situada a l'altre costat del riu Tordera i el 1934 es construirà un pont de ferro que substituirà a la passera anterior, i que permetrà als treballadors arribar al seu lloc de treball d'una forma més fàcil, igualment comunicarà el poble amb les masies de la zona.

Les dades conegudes de la indústria són poques, no hi ha hagut un estudi sistemàtic i en profunditat de la història de Santa Maria de Palautordera, però tot i així i gràcies a historiadors aficionats, es té coneixement que va tenir un origen tèxtil. Està documentat que el 1927 paga la contribució industrial en què la seva activitat és el tèxtil de pana, i que té el local de venda al carrer Girona de Barcelona. En el mateix document es parla que la data d'inici de la cessació és el 8 de juny de 1903.

Anys més tard, la producció es dirigeix cap a la producció d'esparadraps. El nom comercial de l'empresa va ser Tintes i aprestos Guiñau i va tancar entre 2001-2002. Des de llavors les instal·lacions han estat abandonades i la vegetació ha entrat a dominar els edificis. Tot i així, el jardí de la casa senyorial es manté amb alguns dels arbres preexistents.

 

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com