Els origens de Palautordera i el nucli més antic

2009-12-29 12:47

 

A un costat de l'església parroquial actual es trobava un Palau senyorial, i una església, primer romànica i després gòtica, que és la que veiem ara. Aquest és el centre amb què comença el poble.

Les primeres referències que en tenim són del segle X, quan en documents datats el 908 i el 996, s'esmenta la villa Vitaminea que vocant Palacio. De l'antic palau només en conservem, de forma visible, la torre que ara fa funcions de campanar de l'església.

La parròquia de Santa Maria de Palautordera està documentada des del 862, quan fou cedida, juntament amb la de Sant Esteve de Palautordera i la de Sant Esteve de la Costa, al comte Sunyer I d'Empúries-Rosselló pel rei Carles el Calb.

L'església es trobava prop de la vila de Vidamenia que tenia per sobrenom Palau. A l'any 900, els comtes d'Empúries-Rosselló la van vendre a Trasovad, que el 908 la va revendre al comte de Barcelona Guifré Borrell, que poc després la cedir al monestir de Sant Cugat. El domini de Palautordera el 1215 es va convertir en el centre administratiu del monestir. D'aquesta manera l'abat de Sant Cugat proveïa a la rectoria de Santa Maria i cobrava tributs i censos.

També va ser el centre administratiu del terme del castell de Montclús. Se sap que el 1274 a Santa Maria de Palautordera s'ubicava la notaria del terme, que anava a càrrec del sacerdot de l'altar de sant Proget.

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com