Ferran Soldevila i Zubiru

2010-03-05 23:50

Ferran Soldevila i Zubiru (Barcelona, 1894-1971) fou un historiador i escriptor català.

Germà de l'escriptor Carles Soldevila, es va dedicar fonamentalment a la historiografia, tot i que també va escriure obres de teatre, de poesia i una novel·la inèdita. Fou membre de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Deixeble d'Antoni Rubió i Lluch, es doctorà a Madrid el 1922 (amb Menéndez Pidal), i el mateix any entrà al cos de bibliotecaris i arxivers. Va exercir la seva professió primer a Maó i més tard a Logroño. Entre 1924 i 1928 va ser un assidu col·laborador de la Revista de Catalunya. El 1926 es va traslladar a Liverpool com a lector de literatures hispàniques. El 1928, ja de tornada, va ser nomenat professor de història de Catalunya a l'escola de bibliotecaris.

La seva Història de Catalunya escrita entre 1934 i 1935 amb l'encàrrec d'En Francesc Cambó de sintetitzar els episodis més destacats de la història del país, d'ella, Joan Fuster va afirmar que era la millor visió de conjunt del passat català que s'hagi escrit.[1] L'obra va ser publicada en tres volums entre 1934 i 1935. Va ser reeditada i actualitzada el 1962.

El 1931 va treballar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i més tard a la Biblioteca Universitària. Durant la Guerra civil espanyola va seguir impartint classes a la Universitat, on era professor de història. En acabar la guerra es va exiliar i va residir a França del 1939 fins el 1943.

Al seu retorn, es va fer càrrec de la càtedra de història de Catalunya als Estudis Universitaris Catalans. El 1952 va publicar la Història d'Espanya, obra en vuit volums.

Va escriure un important conjunt d'obres, especialment sobre l'Edat mitjana de Catalunya. Va dirigir les col·leccions Un segle de vida catalana i Episodis de la Història.

Va estiuejar durant diferents estius a Santa Maria de Palautordera a la casa de la Saboneria.

Dues institucions culturals i un carrer del poble reben el nom d'aquest il·lustre historiador, l'Escola d'Adults Ferran Soldevila, la Biblioteca Municipal Ferran Soldevila i carrer Ferran Soldevila..

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com