L'elefant i el Drac de l'església parroquial

2010-01-03 12:30

A dins l'església en cada una de les capelles té entre altres elements dues mènsules. I a la primera capella del costat de l'Evangeli i trobem dues representacions, una d'un elefant i la d'un drac.

Un elefant, un animal que no es trobava en aquestes terres, però que si el podien haver conegut segles endarrera, i en aquest moment pel comerç amb la Índia.

I a la mènsula del davant, hi ha representat un drac, un animal fantàstic, que sabem que no ha existit mai, però que al llarg de la història el trobem present en moltes llegendes.

Aqueses dues mènsules mirades amb els ulls del segle XXI són dues representacions d'animals sense cap altre significt. Però, si ens desplacem segles abans aquests dos animals tenen un significat especial. L'explicació l'hem de buscar en els Bestiaris, enciclopèdies d'animals de l'Edat Mitjana, hi trobem la descripció física del animals, com també el seu comportament, la seva simbologia cristiana, i els poders que podien tenir cada un d'ells.

Així, l'elefant és la representació d'Adan i Eva, qua eren agradables a Déu. L'elefant mascle mai discuteix amb les femelles, doncs no conèix l'adulteri. Són de caràcter dolç i bondadós, i si troben un home perdut el guien fins que troben un camí conegut.

El drac té un cresta, boca petita i un estret coll a través del qual agafa l'aire o treu la llengua. La força no està a la boca, sinó a la cua, amb la que fa més mal que amb les seves picades. És a la vegada la representació del dimoni. Però, també ens diuen que hem de fer com els dracs, quan té set va a buscar un manantial d'aigua pura, neta i sana, però abans vomita a una rasa. Quan està net i purificat del verí, comença  beure. Els homes quan anem a l'església hem de fer com el drac, netejar-nos de la cobdícia i l'avarícia, confesant-nos abans.

                        

 

 

 

A tot això cal afegir que la seva col·locació una davant de l'altra no és casual, sinó que té un significat de lluita entre ells. Els dos animals són els més oposatsa tots i rivalitzen entre ells, per veure la mort de l'altra. El drac vol la mort de l'elefan per poder veure de la sea sang, i poder-se alleugerir de la picor del verí. I l'elefant el veu com un assassí. Però, si anem una mica més enllà, podem interpretar aquesta lluita com una lluita entre el bé i el mal, entre el bon samarità i el dimoni.

Per tant, cal tenir en compte que aquestes dues i altres mènsules de l'església no estan decorades només amb un significat decoratiu, sinó també amb un caràcter moralitzador.

 

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com