Sant Marçal, c.

2010-04-04 23:34

El nom d'aquest carrer suposem que és del nom de l'ermita del Montseny, i aquesta és l'explicació que adjuntem. Tot i així, continuarem investigant per conèixer el perquè d'aquest nom.

Ermita romànica del municipi de Montseny al Vallès Oriental. Es troba a 1093 metres d’altitud, entre Les Agudes i el Matagalls i prop de la font de La Tordera. Està en el punt de confrontació de les Comarques del Vallès Oriental, Osona i La Selva.

La primitiva església de Sant Marçal de Montseny està documentada el 1053 on es va retirar el monjo Guifred i la seva família, sota la protecció del bisbat de Vic. El 1066 es consagra l'església i es funda l'abadia. El 1104 es va consagrar de nou l’església després d’uns anys d’abandonament. Des del 1624, després d’uns anys de decadència, no hi resideix cap més monjo. El 1635 va quedar a càrrec del rector de Sant Julià de Montseny, cosa que féu que passés a dependre de la diòcesi de Barcelona.

L’actual església és un edifici romànic, amb absis circular, volta de mig punt i un ample campanar d’espadanya. El dilluns de la segona Pasqua s'hi realitza el tradicional vot de poble de Montseny a Sant Marçal.

Font: Wikipedia

Al costat nord de l'ermita, hi ha un petit cementiri i al costat sud el casal de l'antic priorat, que durant molts anys ha estat refugi d'excursionistes i parada obligada en les travesses del Matagalls a Les Agudes. Durant la primera meitat del segle XX va ser regentat per l’ermità Ignasi Sala i la seva família. Actualment és un hotel de luxe.

A pocs metres de la capella hi ha la popular "Taula dels Tres Bisbes" on conflueixen els bisbats de Terrassa (antigament Barcelona), Vic i Girona. Segons la tradició,en aquesta taula rodona els bisbes de les tres demarcacions podien deliberar sense abandonar el territori de les seves respectives diòcesis.

A la Font Bona, en el naixement de La Tordera, l'any 1966, els "Amics del Montseny" hi van inaugurar un monument amb una placa que reprodueix el poema "Font de Sant Marçal" de Guerau de Liost.

 

Retorna

Lloc de cerca

© 2009 Tots els drets reservats Contacte: coneixerpalau@gmail.com